HET HARMONIEORKEST

Het grootste orkest van Eendracht

Het harmonieorkest van Eendracht bestaat uit zo’n 40 muzikanten. De leeftijd van de leden varieert van 8 tot ruim 65 jaar. Dat geeft al aan dat je bij Eendracht nooit te jong of te oud bent om muziek te (leren) maken.

Wij hebben een zeer gevarieerd repertoire op onze lessenaars; van lichte concertwerken tot popmuziek; van kerstmuziek tot concertmarsen. Voor elk wat wils. Daarnaast mogen de leden ook muziekstukken aandragen.

We werken mee aan een aantal activiteiten in Deventer waaronder het Open Podium en de Deventer Dodenherdenking. Verder verzorgt het orkest ook optredens in verzorgingshuizen. In de zomer is het orkest te horen tijdens de zomerconcerten. Zo werkt het orkest ook mee aan popconcerten. Daarnaast organiseert de muziekvereniging haar eigen concerten.

Elke week weet onze dirigent Wim de Vries de muzikanten weer te inspireren. Zo is het voor de dirigent erg belangrijk om plezier te hebben in het maken van muziek.

Er wordt op maandagavond geoefend van 19.30 -  21.30 uur in de Ichtuskerk aan de Holterweg 106 in Colmschate. Het eerste deel van de repetitie repeteren er ook een aantal leerlingen uit het opleidingsorkest mee. Hierdoor krijgen we een goede samenwerking tussen beide orkesten. Maar ook kunnen de leerlingen veel leren van de ervaren muzikanten.

Lid worden?

Lessen volgen of meespelen in het harmonieorkest

Wat is een harmonieorkest?

Het harmonieorkest bestaat uit harmonieorkest bestaat uit drie groepen: de houtblazers, de koperblazers en het slagwerk. Eerst is er de houtgroep. Deze is onder te verdelen in het hoog en laag hout. Hierbij speelt het hoog hout meestal de melodie. Onder hoog hout verstaan we: piccolo, dwarsfluit, hobo, esklarinet en besklarinet.

Verder verstaan we onder laag hout fagot, de basklarinet en de bariton saxofoon. Zij vervullen dus de basfunctie.

De kopergroep is onder te verdelen in het scherp en zacht koper. Het scherpe koper, de trompet en de trombone, vervullen de functie van signalen. Daarentegen heeft het zachte vaak de begeleidende functie. Onder andere hoorn, bariton en bastuba, vallen onder het zachte koper. Daarnaast speelt de bariton samen met de tenorsaxofoon vaak een tegen-melodie.

En dan is er een groep die eigenlijk bij beiden hoort. Dit zijn de saxofoons, die vaak ook de melodie spelen.

Als laatste het slagwerk. Het slagwerk ondersteunt het orkest ritmisch, maar ook melodisch. Het drumstel en de grote trom spelen vaak ritmes. Op een xylofoon en klokkenspel kunnen melodieën gespeeld worden.

Andere instrumenten die bij het slagwerk horen zijn o.a. pauken, bekkens, triangel en vele effect instrumenten. Samen met de bassen kan het slagwerk de tweede dirigent genoemd worden.

Omdat er zoveel verschillende instrumenten in dit orkest zitten krijg je hierdoor een mooie klank.